De filosofie van de leegte

Updated: Feb 7


Tijdens een hele zware periode in mijn leven, op het moment dat ik mij voelde als een baksteen die heel hard naar beneden viel en de bodem maar niet bereikte omdat het gat te diep was, heeft filosoof Hans Idink* mij gevraagd of ik niet bezig was met de filosofie van de leegte.

Voor ieder van ons heeft de leegte een andere betekenis. Voor mij was de leegte een diep zwart gat waar helemaal niks was. Letterlijk niks, alleen maar donker. Er was geen hoop maar ook geen wanhoop, geen gelach maar ook geen gehuil. De leegte was voor mij gewoon helemaal niets.

Als iemand die altijd in het licht heeft geleefd, bewust spelend met de schaduwkanten van het leven, was mijn leegte ineens een grote uitdaging. Ik voelde me blind, ik wist niet waar ik naartoe moest en er was geen enkele ster die mij de weg kon wijzen.

Ik voelde me als een baksteen die heel hard naar beneden viel en doordat ik probeerde mijn val te breken, bewoog ik constant met mijn armen en benen in de lucht. Dit heeft voor veel fysieke pijn gezorgd, want al mijn spieren werden stijf.

Nadat Hans zijn vraag stelde, ging ik erover nadenken. Ben ik bewust bezig met mijn leegte? Of laat ik alles onbewust aan mij voorbij? Is mijn leegte echt zo donker of kan ik het toch omzetten naar iets anders? Moet ik echt zo hard vechten tegen deze leegte?

Zodra deze vragen in mijn bewustzijn op kwamen, moest ik op onderzoek gaan. Ik keerde terug naar mezelf. Ik ging mediteren en mijn leegte visualiseren. Na een paar mislukte pogingen, is het mij gelukt om de baksteen te veranderen in een veer, die heel rustig heen en weer fladderde in dit donkere gat.

Toen deze veer eindelijk de bodem bereikte en zachtjes op de grond landde, veranderde deze in mij. Ik belandde op mijn billen en schoof rustig heen en weer op mijn rug tot ik stil werd. Dat was het moment voor mij dat ik wist dat ik een keuze heb: blijf ik nu op de bodem van mijn leegte liggen, of ga ik weer als de Feniks opstaan, mijn vleugels spreiden en omhoog vliegen, naar het licht?

Er ging een nacht overheen en toen ik wakker werd de ochtend daarna wist ik het: ik wil leven!

Ik heb al mijn krachten bij elkaar verzameld, stond op en ging weer vechten. Ik moest de balans vinden tussen actie en rust, ik moest leren accepteren dat het geen kwaad kan doen om mezelf kwetsbaar te stellen, om mijn masker eraf te zetten en om mezelf te zijn. Ik moest leren accepteren dat ik niet altijd de roedelleider hoefde zijn en dat soms (heel soms) ik geleid mag worden door een ander. Ik moest leren dat hulp vragen kan een sterkte zijn, geen zwakte. En ik moest leren vertrouwen.

Mijn leegte is nog steeds donker, nog steeds niets.. maar is niet meer eng. Ik vecht niet meer tegen deze leegte, ik omarm het als een deel van mijn leven en ik ga er bewust naartoe wanneer mijn hoofd vol is... want daar.. in de leegte...waar niks anders is... zijn ook geen gedachten. Mijn leegte is mijn serene plek geworden, waar ik de rust weer kan vinden. Ben jij ook bezig met de filosofie van de leegte? En wat betekent de leegte voor jou? Deel jouw verhaal door een bericht hieronder te plaatsen.

Hans is van oorsprong een bioloog die altijd interesse had in filosofie en diepgaande levensvragen. In 2017 heeft hij het Mirdan Instituut en het Kunst- & Filosofiecafé gestart waar mens simpelweg een mens mag zijn, waar nieuwsgierige mensen over de meest vreemde ideeën kunnen filosoferen.

Hans geeft innerlijke wandelingen, een unieke ervaring die je de mogelijkheid biedt om diep in je onderbewustzijn te duiken vanuit een veilige plek. Hans stelt geen directe begeleidende vragen zoals wat wil je gaan doen of waar moet je heen maar hij vraagt jou om in jezelf te kijken naar wat je voelt, ruikt en ervaart.

Tip: Lees ook het blogartikel van Hans over deze onderwerp

* Wil je meer weten over Hans en zijn onderneming? Kijk op www.mirdancentrum.nl en op www.kunstenfilosofiecafe.nl

Over de auteur

Limor Smits is een alternatieve life coach, schaduwcoach, spirituele mentor, inspirator en motivator.

In haar praktijk biedt ze zowel privé sessies als workshops in groepsverband.


Tevens organiseert ze maandelijks vuurvrouwencirkels en geeft ze diverse inspirerende en motiverende lezingen waarbij ze verhalen uit haar persoonlijke leven deelt en haar eigen ervaringen deelt.

5 views0 comments

Recent Posts

See All