Depressie: vier manieren om jezelf te helpen op weg naar herstelDe Covid-19 (coronavirus disease 2019) heeft onze realiteit veranderd en ons gedwongen om afstand van elkaar te houden. Er wordt nu pas door velen gemerkt hoe hard wij mensen de persoonlijke contact met de medemens nodig hebben. Elkaar in de ogen kunnen kijken, het aanraken van elkaar, het samen zijn.


Het gedwongen geïsoleerd leven kan leiden tot eenzaamheidsgevoel en zelfs depressie. Als je met depressie leeft, kan het leven erg onaangenaam voelen. Wellicht ontvang je professionele hulp, (en zo niet, neem gerust contact met mij op), maar extra handvatten kunnen natuurlijk nooit kwaad doen.

Hieronder zet ik vier manieren die je zou kunnen gebruiken om jezelf te helpen tijdens een depressie. Sommige suggesties zijn misschien voor jou, andere misschien niet. Ik hoop echter dar er minstens wel één tip is die jou kan helpen je een klein zonnestraaltje in je dag te vinden.

Journaliseren

Een dagboek bijhouden kan ontzettend goed hulpmiddel zijn bij een depressie. Je dagboek is je eigen privé plek waarin je volledig kunt ontladen. Naast het schrijven over de worstelingen, kan je dagboek ook een veilige ruimte zijn om alle kleine ‘overwinningen’ te documenteren en te vieren. Na verloop van tijd, naarmate je jezelf beter begint te voelen, kan je enkele terugkerende thema's beginnen te ontdekken die je kunnen helpen jouw humeur te volgen en eventuele coping-strategieën te implementeren die je mogelijk nodig hebt.


Het mooie aan een dagboek is dat je niet per se geschreven woord hoeft te gebruiken. Je kan ook tekenen, kleuren, knipsels plakken - wat je maar zelf wilt.


Wees zo expressief en creatief als je maar wilt. Mocht je wat extra hulp nodig hebben om hiermee te beginnen, geef ik je hieronder paar zinnen waarmee je aan de slag kan:


 • "Als ik me beter voel, ga ik ..."

 • 'Mijn favoriete herinnering is ...'

 • “Vandaag heb ik geluisterd naar…”

 • "Ik ben vandaag trots op mezelf omdat ..."

 • “Vandaag zag ik….”

 • "Vandaag ben ik dankbaar voor ..."

Werk met kristalen en edelstenen


Kristalen en edelstenen hebben een krachtige energie en vibraties die een bijdrage kunnen hebben aan het vinden van balans in onze eigen energiesysteem.


Je kan ze als een sieraad dragen of ze bij je houden in de portemonnee.


Er zijn ontzettend veel edelstenen en kristalen beschikbaar. De volgende kristalen blijken zeer geschikt te zijn voor depressieve klachten:


 • Rookkwarts - verminderd stress en neutraliseert negativiteit

 • Tijgeroog - Bekrachtigt en draagt bij aan gevoel van optimisme

 • Carneool - Kan helpen om de motivatie te herstellen en verhoogt moed en vertrouwen

 • Citrien - werkt stimulerend en opbeurend

Neem het stap voor stap


Bij een depressie is het doel om iedere dag ernaar te kijken en te proberen om voor die dag iets te vinden die je het gevoel van plezier kan geven.


Probeer met iets kleins en eenvoudig te beginnen, zoals een wandeling in de natuur. Er zijn onderzoeken geweest die aan hebben getoond dat slechts vijf minuten in de natuur voldoende zijn om verbetering te merken in humeur en zelfrespect. Klopt, als je aan depressie leidt heb je weinig energie, wil je niet graag naar buiten en kan fysieke activiteit al gauw te veel zijn.


Maar het is bewezen dat lopen zeer therapeutisch kan zijn en het fijne hieraan is dat je het op eigen tempo kan doen. Wil je heel rustig lopen, doe dat maar. Wil je juist hardlopen? Niemand die je tegenhoudt.


Probeer tijdens je wandeling te ontspannen. Haal diep adem en kijk naar de omgeving waarin je loopt. Schenk aandacht aan alles wat je ziet, de vogels, de bomen en bloemen. Luister naar alle geluiden van de natuur en zie de prachtige kleuren om je heen. Denk na over dingen waar je blij van wordt. Begin met vijf minuten en als het goed voelt, bouw het dan op in de loop van de tijd.

Maak je eigen ‘Depressie spaarpot’
Verzamel dingen waar je echt gelukkig van wordt: foto’s, veren, leuke herinneringen, brieven, tekeningen en/of beelden in een doosje.


Wanneer de grijze wolken weer boven je hoofd hangen, kijk naar alles wat je in je ‘spaarpot’ hebt bewaard en laad jouw positieve energie weer op.Ga offline


Recente bevindingen wijzen op dat we elke dag gemiddeld 2 uur en 22 minuten op sociale media zitten.


De verschillende platforms zijn bedoeld om ons te helpen contact te houden met anderen, maar veel psychologen zijn van mening dat we hierdoor juist eenzamer en depressiever voelen. Een studie uit 2018 van de Universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten wees uit dat wanneer het gebruik van sociale media werd teruggebracht tot slechts 30 minuten per dag, een aantoonbare daling van depressie symptomen te merken was.


Natuurlijk is iedereen anders en kan het bij jou juist anders werken. Het is in ieder geval de moeite waard om te proberen en te kijken welke balans voor jou werkt.

Hulp is hier


Als jij, of iemand die je kent hulp nodig heeft of gewoon een luisterend oor nodig heeft, mag je mij gerust bellen voor het maken van afspraak.


Soms kan één gesprek al voldoende zijn om diepere inzichten te krijgen en de eerste stap te doen om uit de depressie te komen.


Is de stap voor een persoonlijk gesprek te groot? Maak dan gebruik van één van de vele hulplijnen die beschikbaar zijn in ons land:


Crisislijn bij suïcideneigingen: 113 zelfmoordpreventie (0900-0113)

24 uur per dag beschikbaar via telefoon, e-mail of chat. Volledig anoniem en vertrouwd. Website: www.113.nl

ADF Stichting: 0343-753009 (kosten tegen lokaal tarief)

De ADF Stichting (Angst, Dwang en Fobie stichting) is een landelijke patiëntenvereniging die zich inzet voor mensen met angst- en dwangklachten. De website bevat veel informatie over verschillende angststoornissen, de symptomen en behandelingsmogelijkheden.

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 13:30 uur Website: www.adfstichting.nl

Labyrint – in Perspectief: 0900-2546674


Landelijke zelfhulporganisatie van en voor familieleden van psychiatrische patiënten. Website: labyrint-in-perspectief.nl

Mind-Korrelatie: 0900-1450 (30 cent p/m)


Verleent hulp bij psychische en sociale problemen zowel telefonisch als via internet.

Bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 18:00 uur

Website: www.mindkorrelatie.nl

De luisterlijn: 0900-0767 (5 cent p/m)


De luisterlijn is dag en nacht bereikbaar en is volledig anoniem. Website: www.deluisterlijn.nl

Disclaimer

Hoewel de hierboven genoemde methoden veel mensen kunnen helpen, zijn ze enkel als extra hulpmiddel bedoeld en zijn geen vervanging voor professionele behandelingen. Raadpleeg ten alle tijden je huisarts als je je zorgen maakt over depressie of een ander gezondheidsprobleem.

Over de auteur

Limor Smits is een alternatieve psycholoog, schaduwcoach, spirituele mentor, inspirator en motivator. In haar praktijk biedt ze zowel privé sessies als workshops in groepsverband.


Tevens organiseert ze maandelijks vuurvrouwencirkels en geeft ze diverse inspirerende en motiverende lezingen waarbij ze verhalen uit haar persoonlijke leven deelt en haar eigen ervaringen deelt.

29 keer bekeken
Wil je op de hoogte blijven? 
Limor Smits Coaching gebruikt een Whatsapp groep om nieuwsbrieven en korte updates te sturen. Wil je lid worden van deze groep? Vul hieronder je gegevens of klik HIER om je aan te melden

CONTACT INFORMATIE
 

Limor Smits Coaching

't Goor 1 
7071 PC Ulft

info@limorsmits.com
 

KvK nr. 73617652 
BTW nr. NL002424226B55 

© 2018 Limor Smits Coaching

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram
 • LinkedIn