Het Totem wiel - de negen kwaliteiten van je totemdieren


In mijn vorige blogartikel 'Totemdieren - wat zijn ze' heb ik uitgelegd waar de term 'totem' vandaan komt en wat totemdieren zijn. In dit artikel ga ik dieper in de betekenis van ieder totemdier wanneer deze in een Totemwiel reading wordt gelegd.

Tijdens het ontwikkelen in de baarmoeder wordt in de mens zowel de vrouwelijke als mannelijke energie ingeblazen. Daarbij komen ook meteen de eerste twee Totemdieren die je voor de rest van je leven aan je zij zullen lopen.

Deze dieren worden in de Totem weel aangemerkt als:


Het rechter dier


Dit dier beschermt de mannelijke energie in je en dient van binnenin als jouw "vaderbeschermer".

Het draagt jouw moed en de geest van de krijger in je. Deze alomvattende beschermer met zijn moedige geest leert je hoe je de moed in jezelf moet oproepen om je innerlijke angsten en aanvallen vanuit de buitenwereld onder ogen te zien.

Het rechter totemdier staat voor kwaliteitshandelingen, resultaten en moed. Het legt uit hoe ideeën en gedachten (van de vrouwelijke energie) in de praktijk worden toegepast. Hoe de planning in de praktijk gebracht moet worden.

Het linker dier

Dit dier is de beschermer van je vrouwelijke energie en leert je het belang van geven en nemen.


Ook is dit dier jouw leraar over relaties en moederschap. Dit totemdier koestert en onderwijst de voedende aspecten van je leven.

Als echte drager van de liefde, leert ze je aanpassingsvermogen aan levenssituaties en veranderingen. Ze leert je ook overvloed te ontvangen en herinnert je eraan om jezelf en anderen te verzorgen. Het linker totemdier vertegenwoordigt de vrouwelijke kwaliteiten, motivaties, gedachten en relaties.

Het praat over de innerlijke processen die aan de acties ten grondslag liggen, de gedachten, de planning en de formulering van ideeën.

Naast deze twee Totemdieren zijn er nog zeven dieren die aan de mens worden toegekend. Deze dieren zijn gekoppeld aan de zeven richtingen die het fysieke lichaam omringen:

Totemdier in het Oosten


Het derde dier die aan de mens wordt toegekend.

Terwijl de zon die oprijst in het oosten de dag verlicht, komt de totemdier van het oosten jouw persoonlijke pad verlichten.

Deze reizende totemdier helpt je jouw spirituele uitdagingen duidelijker te zien en begeleidt je naar een spiritueel ontwaking.

Het totemdier in het oosten staat voor inspiratie en het begin van processen. Het kan je leren hoe je processen kunt starten, hoe je jezelf moet gedragen om effectief te zijn en wijst je op moeilijkheden die je in de weg staan.

Het totemdier van het oosten is verbonden aan het element vuur en de kwaliteiten van het willen en voelen.

Affirmaties die je kunt gebruiken:

Mijn wil is vurig en daardoor heb ik daadkracht Mijn gevoel is als vuur, het kan oplaaien en gedoofd worden

Totemdier in het Zuiden

Het vierde dier die wordt toegekend.


Het dier in het zuiden beschermt jouw kwetsbare innerlijke kind en herinnert je eraan wanneer je nederig moet zijn en wanneer je moet vertrouwen, zodat onschuld in evenwicht zal zijn in je persoonlijkheid.

Dit totemdier gaat over jouw emotionele wijsheid en helpt je de ware zelf te blijven ondanks de steeds wisselende emotionele wateren van het leven.

Het totemdier in het zuiden staat voor emoties en geloof. Het leert je over jouw innerlijke wereld van emoties en geeft aan hoe je dingen ervaart op emotioneel niveau, gedrag in deze context, enzovoort. Het totemdier van het zuiden is verbonden aan het element water en de kwaliteiten van het voelen en handelen.

Affirmaties die je kunt gebruiken:

Ik voel de beweging van water, mijn gevoel is al stroom Ik handel met de bewegelijkheid van het water

Totemdier in het Westen


Je wordt geleid naar jouw persoonlijke waarheid en innerlijke antwoorden door de vijfde Totemdier.

Het toont je ook het pad naar je doelen. Je totemdier in het westen helpt je om dieper te graven om je persoonlijke waarheid te vinden en leidt je om naar je intuïtie te luisteren en je doelen te verduidelijken.

Het totemdier in het westen vertegenwoordigt het einde van processen en de innerlijke weten. Het leert je over het einde van processen en vooruitgang in het vervullen van jouw verlangens.

Hier zal je leren hoe je de laatste stappen moet nemen naar het doel, de problemen die zich voordoen op deze momenten en meer. Het totemdier van het westen is verbonden aan het element aarde en de kwaliteiten van het handelen, loslaten en denken.

Affirmaties die je kunt gebruiken:

Ik handel naar de behoeften van de aarde en laat los Ik denk en bestuur de aarde via mijn denken

Totemdier in het Noorden


Jouw dier uit het noorden geeft je wijze raad die jou eraan herinnert wanneer je moet spreken en wanneer zwijgen en luisteren.

Deze zesde Totemdier herinnert je er ook aan om elke dag dankbaar te zijn voor elke zegening. Dit totemdier moedigt je aan om jezelf te uiten.

Het totemdier in het noorden verwijst naar persoonlijkheidskenmerken, werkingsmethoden, en uitdagingen die je in het algemeen vergezellen en die je moet herkennen. Deze kunnen verband houden met interne of externe processen.

Het totemdier van het westen is verbonden aan het element lucht en de kwaliteiten van het denken en willen.

Affirmaties die je kunt gebruiken:

Mijn denken is als lucht, als overdrijvende wolken Mijn wil is als lucht,als overdrijvende wolken

Totemdier van Boven

In onze moderne wereld kan het moeilijker zijn te vertrouwen dat er een Grote Universele Geest, Bron of Spirit is.

De Inheemse Amerikanen noemden het Vader Hemel of De Great Spirit. Het zevende totemdier herinnert je eraan dat je van de sterren bent gekomen en naar de sterren terug zult gaan en kan je helpen om in deze Spirit te geloven.

Dit dier leert je Vader Hemel te eren en beschermt je onderbewustzijn dat belangrijke boodschappen ontvangt. Tevens is dit totemdier de bewaker van de droomtijd - de poort naar andere dimensies.

Het totemdier van boven wordt gekenmerkt door wijsheid en genezing. Het leert je over de verbinding met hogere werelden en kennis. Dit kan te maken hebben met het verwerven van kennis, leren, intuïtieve absorptie en meer.

het totemdier van Onder

Het achtste dier leidt je naar Moeder Aarde en hoe belangrijk het is om geaard en gebalanceerd te blijven terwijl je door het leven gaat.

Als je niet geaard bent, is het moeilijk om stevig op je ware pad te blijven.


Dit totemdier leert je over je dagelijks gedrag, de kenmerken van het doen in je dagelijks leven, wat jou motiveert en wat je in de weg staat.

Het totemdier van onder vertegenwoordigt de fysieke wereld en leert je over jouw dagelijks gedrag, de kenmerken van doen, hoe te handelen, wat jou motiveert en wat je in de weg staat.

Het totemdier van Binnen


Het negende en tevens laatste Totemdier die aan de mens wordt toegekend smelt als het ware samen in de essentie van de ziel.

Dit totemdier brengt je de wens van je hart, leert je hoe je de vreugde van je hart kunt vinden en geeft je de kracht om trouw te blijven aan je dromen en je persoonlijke waarheden.


Het is ook de beschermer van je heilige ruimte, de plaats die alleen van jou is, waar jouw ware zelf te vinden is en die zelden gedeeld wordt met anderen. Alleen jij kent de echte jij, diep vanbinnen, en het werk dat je nog moet doen om te groeien.

Soms is dit een zwaargewicht om te dragen, maar dit totemdier leert je ook de voordelen van het vinden van vreugde, overal waar je loopt om je lading lichter te maken.


Het totemdier van binnen gaat over jouw innerlijke essentie en je heilige ruimte.

Het leert je over de essentie van wie je bent. Het is het meest krachtige totemdier en de eigenschappen die het met zich meebrengt, projecteren op alle niveaus en processen in jouw leven.

Het totemkaart wordt slechts één keer gelegd en veranderd nooit meer.

Wil je weten wat jouw totemdieren zijn en wat hun betekenis is?

Maak een afspraak voor een totemwiel reading.

Ook interessant

Uitleg: Totemdieren

Lees meer over:

Uitleg: Spirit Animals

Uitleg: Krachtdieren

Uitleg: Dierfamiliars

Over de auteur

Limor Smits is een alternatieve life coach, schaduwcoach, spirituele mentor, inspirator en motivator.

In haar praktijk biedt ze zowel privé sessies als workshops in groepsverband.


Tevens organiseert ze maandelijks vuurvrouwencirkels en geeft ze diverse inspirerende en motiverende lezingen waarbij ze verhalen uit haar persoonlijke leven deelt en haar eigen ervaringen deelt.

Recent Posts

See All