Ik ben een schaduwwerker

Updated: Feb 11


Veel mensen zijn vandaag de dag bekend met de term ‘Lichtwerker’. Ze zijn van mening dat een lichtwerker is iemand die in dienst staat van de planeet, liefde verspreidt en meer licht in de wereld brengt.


Ik werd wel eens een ‘Lichtwerker’ genoemd, maar het gaf me altijd een ongemakkelijk gevoel. Niet omdat ik van mening ben dat ik niet een goed mens ben of omdat ik de krachten van duisternis wil dienen, maar omdat deze term alleen maar één deel van mij belicht. Het negeert volledig mijn angsten, mijn minpunten (en ja, die heb ik ook) en mijn pijnen.


Jarenlang kon ik niet echt een naam of titel geven voor datgene wat ik doe. Totdat ik paar jaar geleden op de Engelse term “Shadow worker” ben opgelopen. Ik voelde meteen een verbinding met deze term en ging er verdere onderzoek doen om erachter te komen wat het precies inhoudt. En ja hoor, de omschrijving van een ‘Schaduwwerker’: "iemand die met de pijnlijke kanten van het leven bezig is" paste perfect bij alles wat ik deed.


Als een echte diepe denker en hooggevoelige vrouw heb ik altijd vragen gesteld bij alles wat ik tegen kwam en bij alles wat ik mee maakte. Menselijk gedrag en de psychologie erachter heeft mij altijd gefascineerd en de redenen die mensen hebben om bepaalde dingen te doen of juist niet te doen maakten mij altijd erg nieuwsgierig. Daarbij ben ik altijd een nachtmens geweest die het liefst in de late uren van de nacht, wanneer het donker en stil is buiten tot leven kwam.


Wegens de wat negatieve klank van het woord ‘schaduw’ heeft het mij wel enige tijd gekost om deze term te integreren en te accepteren als de ware essentie van mijn wezen, maar toen ik eenmaal het idee dat ik een schaduwwerker volledig heb omarmd voelde ik me heel.

Net als een ‘Lichtwerker’ ben ik ook bezig met het planeet en met liefde verspreiden. Maar in tegenstelling tot het vorige, leer ik men zijn of haar pijnpunten lief te hebben.

Schaduw werk is niet ‘iets wat ik doe’. Het is eerder het pad dat voor mij uitgestippeld is om vanuit mijn ware essentie te leven. Het hoort bij de koorden van mijn ziel en is mijn geboorterecht

Wat ik nu weet en met je wil delen, is wat ik als schaduw werker doe. Ten eerste MOEST ik naar mijn eigen schaduwen kijken en deze verwerken. Hoe kan ik anders iemand anders in de padden van de schaduw begeleiden als ik die zelf nooit heb gelopen? Ik moest al mijn minder mooie kanten, al mijn (voor)oordelen over mezelf en alle negatieve gedachten, trauma’s en pijnen confronteren. In dit proces heb ik mijn angsten recht in de ogen gekeken en ze beter leren begrijpen.


Bij schaduwwerk gaat het erom een ander pad naar het licht te nemen door de duisternis te transmuteren en de angst eromheen te verdrijven zodat de delen van ons die verborgen zijn in deze donkere plaatsen naar het licht kunnen worden gebracht. Het zal je echt verbazen hoeveel geschenken en talenten zich in jouw schaduwen verstoppen.

Als schaduwwerker ben ik in staat om op liefdevolle en veilige manier in de padden van de schaduwen te begeleiden, te ondersteunen en met je mee te lopen terwijl je de meest heilige ruimte ingaat, daar waar je de delen van jezelf ontmoet waar je het meest bang voor bent. Het is zo'n eer en een voorrecht om getuige te zijn van de kwetsbaarheid, authenticiteit en puurheid die dit werk is.

Het begrijpen, erkennen en uiteindelijk accepteren van die delen van jou die verborgen zijn in de schaduwen zijn waar het ultieme niveau van zelfliefde en acceptatie wordt bereikt

Al mijn eigen ervaring in het vinden van mijn weg naar het licht door mijn eigen schaduw aan te pakken door vele jaren van pijn, verdriet, verlies, angsten en instortingen zie ik nu als de ultieme lessen die mij de geschenken van begrip, empathie en het vermogen om anderen te begeleiden hebben gegeven.


Mocht je meer willen weten over schaduw werk en over wat ik voor jou kan betekenen, neem gerust contact met mij op. Ik deel graag al mijn kennis en zou je graag alle informatie geven.

Help mij het woord verspreiden door dit artikel te delen.

Over de auteur


Limor Smits is een alternatieve life coach, schaduwcoach, spirituele mentor, inspirator en motivator.

In haar praktijk biedt ze zowel privé sessies als workshops in groepsverband.


Tevens organiseert ze maandelijks vuurvrouwencirkels en geeft ze diverse inspirerende en motiverende lezingen waarbij ze verhalen uit haar persoonlijke leven deelt en haar eigen ervaringen deelt.

Recent Posts

See All