Schaduw coaching met de 4 elementen

Updated: Feb 9

In mijn blog artikelen Wat is schaduw coaching en Ik ben een schaduw werker heb ik je verteld wat schaduw coaching inhoudt en wat ik voor je als schaduw coach kan betekenen. In dit blogartikel wil ik je meenemen in de basis van het door mij ontwikkelde coaching methode: ‘De Nomadische Reis van de Ziel’ waarbij ik gebruik maak van de vier natuurlijke elementen (water, aarde, vuur en lucht).


Om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen gebruik ik een metafoor van een huis. Het huis symboliseert de mens en de verschillende kamers van het huis staan voor de vier natuurlijke elementen. Blijf lezen… het wordt zo meteen wel duidelijker 😉

Hoe ziet een coaching traject uit?

Bij iedere coaching traject beginnen we bij de kelder - dat is de plek waar al je schaduwen verborgen zijn. De kelder voelt vaak onaangenaam en eng. Het is donker, koud en kil, vol met spinnen en spinnenwebben. Wat je niet realiseert is dat al deze spinnenwebben je eerste lichtpunt zijn! In Sjamanistische tradities staat de spin namelijk symbool voor het leven en wordt ‘de wever van het leven’ genoemd.

Zie je, juist daar, in de koude, donkere kelder, waar al je schaduwen worden bewaard bevindt zich de wever van het leven. De spin gebruikt al je schaduwen om een verhaal te vertellen - het verhaal van jouw ziel.

Als je bij mij voor het eerst komt gaan we eerst over jouw kelder praten. Wat denk je daar te vinden? Wat ben je bang voor? Wat wil je uiteindelijk bereiken?

Als je klaar voor bent pakken we een zaklamp en gaan we naar beneden, de kelder in. In de kelder vinden we, tussen alle rommel en spinnenwebben tientalen dozen.

Gefeliciteerd: je hebt de eerste stap genomen.


Je erkent dat er dozen zijn, vol met schaduwen in jouw kelder.
Tijd voor stap twee.


We gaan kijken wat er in deze dozen zit. We maken ze open door middel van twee handvatten:

 1. We beginnen eerst met een vragenlijst die ik heb ontwikkeld. Deze lijst bestaat uit twee delen met vier vragen per deel. Bij het eerste deel geef je intuïtieve antwoorden, vanuit je onderbewustzijn. Bij het tweede deel komen de antwoorden vanuit je bewuste deel. Deze test helpt je om het verschil tussen het onderbewuste en bewuste te zien en onthult of (en zo ja, waar) sta je op de balanslijn tussen je onderbewuste en het bewuste. Zijn je antwoorden gelijk aan elkaar of komen ze in de buurt, dan ben je redelijk in balans. Zijn je antwoorden totaal verschillend, dan gaan we eerst daaraan werken. Het is namelijk van essentieel belang dat je goed verbonden bent met jezelf als je met schaduw coaching wilt beginnen.

 2. Vervolgens gaan we kaarten gebruiken om dieper in te duiken bij je onderbewustzijn. Hiervoor gebruik ik zowel Tarot- als orakelkaarten. Ik leg de kaarten in de zogenaamde ‘Keltische kruis legging”.

Deze legging geeft zeer uitgebreide kijk op je leven. De tien kaarten die getrokken worden staan op een bepaalde plek en iedere positie staat voor een aspect in je leven:

 1. Wat speelt er in je leven en in jezelf op dit moment?

 2. Wat belemmert of helpt je?

 3. Welke bagage draag je bij vanuit het verleden (zowel vorige levens als dit leven)

 4. Waar sta je nu?

 5. Wat kan je in de komende drie manden verwachten?

 6. Wat zijn je diepste verlangens?

 7. Wat is de rol van de omgeving hierin?

 8. Wat zijn je diepste angsten?

 9. Advies kaart

 10. Mogelijke uitkomst.

Let wel: er wordt met de kaarten geen toekomst voorspeld. Het is enkel bedoeld om inzichten te geven en MOGELIJKE-uitkomsten aan te duiden. Alles kan veranderen afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt en van de acties die je neemt of gaat nemen.

Nu dat we weten welke schaduwen er zijn, (in grote lijnen) kunnen we verder met stap drie. We halen alle dozen naar boven en leggen we ze in de woonkamer, bij de openhaard. Wij nemen een diepere kijk in de inhoud van iedere doos en gaan we het dan verdelen in de verschillende kamers van het huis.

De kamers zijn verbonden aan de natuurlijke vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. De verdeling van de kamers is als volgt:

 • De tuin - aarde element. Het aarde element symboliseert het zaaien en planten in de fysieke wereld.

 • De badkamer - water element. Het water element is verbonden aan onze emotionele wereld.

 • De woonkamer - Vuur. Vuur is onze passie, onze wil om te leven, onze verlangens en dromen en onze manifestatie kracht.

 • De zolder - lucht element. Het element lucht staat symbool voor onze gedachten wereld en het rationele deel van onszelf.

Dit was de basis van schaduwwerk en van de coaching traject: De Nomadische Reis van de Ziel.

In mijn volgende blogartikel zal ik dieper ingaan over de verschillende fasen van deze coaching traject.

Over de auteur

Limor Smits is een alternatieve life coach, schaduwcoach, spirituele mentor, inspirator en motivator.

In haar praktijk biedt ze zowel privé sessies als workshops in groepsverband.


Tevens organiseert ze maandelijks vuurvrouwencirkels en geeft ze diverse inspirerende en motiverende lezingen waarbij ze verhalen uit haar persoonlijke leven deelt en haar eigen ervaringen deelt.

Recent Posts

See All