Schaduwwerk: Drie basis stappen om meteen mee te beginnenAls schaduwcoach hoor ik vaak van klanten dat ze wel eens gehoord hebben over de mysterieuze, vaag duister-klinkende proces van schaduwwerk, maar dat ze eigenlijk geen idee hebben wat ze bij moeten voorstellen en of en hoe ze het moeten gebruiken.


Sluit je ogen en stel je voor: Je voelt je heel en compleet, de wereld om je heen triggert of irriteert je niet langer, de mening van anderen heeft geen enkel effect op jou. Je leeft je unieke, authentieke en krachtige zelf in volledige vrijheid.

Dit is namelijk de magie van schaduwwerk. Klinkt nu niet zo duister, toch? 😉


In dit artikel probeer ik wat licht te schijnen over het term ‘schaduwwerk’ en geef ik je de drie basis stappen om zelf met schaduwwerk aan de slag te gaan.

Laten we beginnen met de vraag: wat zijn de schaduwen eigenlijk?


Met het woord schaduwen wordt bedoeld alle aspecten in je leven die je hebt onderdrukt, niet verwerkt en vaak niet eens meer bewust van bent.


Schaduwen kunnen al heel vroeg ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de aspecten in jezelf die tijdens je kindertijd door de omgeving werden afgekeurd. Al die momenten die je te horen kreeg: “doe eens even normaal” of die afkeurende blik van je ouders die al voldoende was om je klein en beschaamd te voelen.


Schaduwen kunnen ook door een nare gebeurtenis, een trauma zijn ontstaan. De emotionele klap was zo hard dat je er liever niet meer aan wilt denken. Je hebt dan ook manieren gevonden om eromheen te werken.


Daarbij kunnen je angsten ook als schaduwen fungeren. Angst kan je behoeden van iets en ervoor zorgen dat je jezelf niet in gevaar brengt, maar anderzijds kan angst net zo goed als obstakel werken en jou belemmeren waardoor je niet meer durft nieuwe dingen te proberen.


Tegenover alle schaduwen die ik hierboven noemde, staat het ego, - wie we denken dat we zouden moeten zijn, en hoe wij door anderen gezien willen worden. Het ego is onze ‘witte wolf’ - het braaf meisje terwijl de schaduw als onze ‘grijze wolf’ gezien mag worden - het rebellerend meisje. Omdat wij mensen sociale wezens zijn, leven we allemaal in de (verkeerde) overtuiging dat we het ego nodig hebben om te overleven.


Het ego helpt ons namelijk aan te passen aan de richtlijnen die door de maatschappij zijn bepaald waardoor wij het gevoel hebben dat we erbij horen.


Het grootste probleem van het onvermijdelijke proces van het creëren van schaduwen is dat tijdens dit proces gaan ook aspecten van onszelf verloren zoals onze wilde talenten, vrije geest, intuïtieve gaven en het vermogen om van onszelf te houden en onszelf te accepteren.


Zie je, de schaduwen zijn eigenlijk je magische krachten. Het zijn alle aspecten van jezelf die jou uniek, krachtig en authentiek maken. Je schaduwen zijn het meest kostbare wat je kunt hebben.


Mijn visie op de wereld en met name over schaduwwerk is dat alles wat je tegenkomt is een les die je moet leren. Dit betekent dat naast al het goed dat je mag verwelkomen in je leven zijn er de dal momenten ook om je te helpen verder ontwikkelen en groeien.


Tijdens mijn eigen Nomadische Reis van de Ziel heb ik verschillende methoden ontwikkeld die mij hebben geholpen tijdens het verwerken van mijn schaduwen.

Hieronder deel ik met je de drie stappen die de basis vormen van al mijn methoden.


"Onderzoeken, spiegelen, vrienden maken - Dat is waar schaduwwerk om draait" ~ Limor Smits

Een goede manier om met deze stappen te werken is om deze eerst goed door te lezen. Als je daadwerkelijk begint met deze stappen heb je veel geduld nodig en zou je ook veel pauzes moeten inbouwen tijdens het proces, zodat je kunt ontspannen, je eigen ritme volgen en je laten leiden door je innerlijke stem.


Stap 1 - Onderzoeken


Om met je schaduwen te kunnen werken moet je ze eerst leren kennen. Meestal begint het bij een vraag die bij je opkomt. Je voelt je belemmert door iets maar kan er de vingen niet opleggen. Je weet dat er een diepere reden voor wat er op dit moment speelt maar kan er net niet bij komen.


Je schaduwen verkennen kan op verschillende manieren.In mijn praktijk gebruik ik verschillende technieken, zoals:


 • Inzichtboarden

 • Zen tuin creëren

 • Visualiseren

 • Kaarten

 • Schrijven en tekenen

 • Associaties

 • Numerologie


Wat je ook zou kunnen doen is jezelf de volgende vragen stellen:


 • Welke gevoelens en emoties doen zich voor op dit moment?

 • Hebben ze een vorm, kleur, textuur?

 • Bevinden deze gevoelens zich in je lichaam? Zo ja, waar? Zo niet, waar bevinden deze zich?


Stap 2 - Spiegelen

Nu dat je minstens één schaduw hebt herkend, kun je aan de slag met het verwerken hiervan.


Schrijf voor jezelf op alles wat in je opkomt als je aan deze schaduw denkt:


 • Waar leidt deze schaduw je naartoe? Is het een gebeurtenis uit het verleden? Wat was het?

 • Hoe voelde je toen?

 • Wat zou je anders doen als je het opnieuw kon beleven?

 • Wat was het effect van deze gebeurtenis op je leven?

 • Welke les mag je hieruit leren?


Stap 3 - Vrienden maken

Ga in gesprek met je schaduw en wees dankbaar voor de wijze les die je mocht leren.


Reik een hand naar deze schaduw en laat hem naast je lopen, als gelijkwaardig aspect van jezelf. Wees er niet bang voor, maar accepteer deze schaduw. Het is een deel van jezelf.


Pak een kleurenpotlood en kleur deze schaduw in de mooiste kleuren die je maar kunt bedenken.


De schaduw kan je niet meer controleren, kan geen belemmerend effect meer op je hebben. Het is je vriend geworden, die is er om je te helpen met je groeiproces.


Wees dankbaar voor deze schaduw, het heeft jou geholpen om een diepere laag van jezelf te ontdekken.


Tot slot


Als je pas begint met schaduwwerk kan alle bovengenoemde onnatuurlijk en ongemakkelijk voor je voelen. Maar als je niet opgeeft en blijft het proberen zal het uiteindelijk een tweede natuur van je worden en zal het volledig in je wezen integreren en zal je steeds meer innerlijke rust in jezelf en in je leven vinden.


Bij schaduwwerk geldt, zoals bij veel dingen: hoe meer je het beoefent, hoe meer eigen het wordt. Het vergt echter veel geduld omdat sommige schaduwen zo diep zijn geworteld in je onderbewustzijn en kunnen zelfs begraven liggen onder tientalen andere schaduwen.


Meer dan wat dan ook heeft onze wereld vandaag de dag mensen nodig die bereid zijn hun schaduwen te erkennen en te omarmen, want dat zijn de mensen die het meest veilig en authentiek zijn. Dat zijn de mensen die de wereld kunnen veranderen.


Ik wens je schaduw en kleur,


Liefs, Limor

Over de auteur:

Limor Smits is een alternatieve psycholoog, schaduwcoach, spirituele mentor, inspirator en motivator. In haar praktijk biedt ze zowel privé sessies als workshops in groepsverband.


Tevens organiseert ze maandelijks vuurvrouwencirkels en geeft ze diverse inspirerende en motiverende lezingen waarbij ze verhalen uit haar persoonlijke leven deelt en haar eigen ervaringen deelt.

Wil je op de hoogte blijven? 
Limor Smits Coaching gebruikt een Whatsapp groep om nieuwsbrieven en korte updates te sturen. Wil je lid worden van deze groep? Vul hieronder je gegevens of klik HIER om je aan te melden

CONTACT INFORMATIE
 

Limor Smits Coaching

't Goor 1 
7071 PC Ulft

info@limorsmits.com
 

KvK nr. 73617652 
BTW nr. NL002424226B55 

© 2018 Limor Smits Coaching

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram
 • LinkedIn