Stop met excuses maken en neem de leiding over je leven


Excuses maken is handig. Het is gemakkelijk, goedkoop en we kunnen ze gebruiken om verantwoordelijkheid af te wijzen. Echter stellen excuses ons in staat om stil te blijven en kunnen een obstakel zijn in onze persoonlijke groei.

Als we bewust van worden kunnen we leren hoe we kunnen stoppen met het maken van excuses en zijn we in staat om ons leven radicaal veranderen en veel meer doen dan we ooit dachten dat mogelijk was.

Hier zijn drie manieren om te stoppen met het maken van excuses.


1. Erken en herken dat je excuses maakt


Wanneer je excuses maakt op regelmatige basis wordt het een gewoonte, een patroon. Hoe langer je excuses maakt, hoe meer moeite je zou moeten doen om het te doorbreken. Het eerste stap is daarom het herkennen van het feit dat je excuses maakt. Het is maar een eerste kleine stap die je echter echt nodig hebt om her veranderingsproces te beginnen.


hier is een voorbeeld uit de praktijk:

ik sprak een klant die echt ziek was van alles. Haar man stond haar niet, haar werk boeide haar niet meer, haar overgewicht stond haar in de weg, haar ouders irriteerden haar.


elke keer als ze bij mij was, zei zei:

"Ik ben zo dik, bahh” “Ik kan hem niet meer zien” “Ik word gek van die mensen” “Ik haat dit werk”


Ze bleef het herhalen in al onze gesprekken. Totdat ik haar op een dag vroeg: “Waarom doe je er niks aan?” En toen begon ze met excuses te maken:

“Weet je hoe moeilijk het is om af te vallen?” “We zijn al zo lang bij elkaar en hij is de vader van mijn dochter” “Ze zijn mijn ouders, wat moet ik dan?” “Ik moet toch werken anders heb ik geen geld?”


Het leek net of ze helemaal niet over na denkt aan wat ze zegt. Haar antwoorden werden moeiteloos ‘geschoten’. Ze spuugde ze bijna uit. Het was duidelijk dat ze de gewoonte om voortdurend excuses te maken heeft aangenomen.


Herken je jezelf hierin? Dan is het nu tijd om dat eerste kleine stap te nemen om te herkennen dat je ze maakt en hiermee te stoppen.


2. Bewust kiezen hoe je op jouw excuses reageert


De manier waarop je kiest hoe je op jouw excuses reageert, bepaalt of je erin slaagt een verandering aan te brengen of niet.


Mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze nooit gewicht kunnen verliezen, dat ze nooit hun communicatieve vaardigheden kunnen verbeteren, dat zen nooit genoeg geld kunnen sparen, dat ze nooit tijd hebben etc. Als ze ervoor kiezen om de excuses maken te accepteren, blijven ze stagneren en kunnen ze geen vooruitgang maken.


Je kunt altijd ervoor kiezen om gezonder te gaan eten, om een cursus communicatie te volgen, om een financieel adviseur om hulp vragen of je prioriteiten anders stellen om meer tijd te maken. Je hebt altijd de keuze om creatief te zijn.

"Je hebt altijd een keuze!"

Dit brengt ons naar de tweede stap bij het stoppen van het maken van excuses: proactief reageren.


Als je bijvoorbeeld excuses maakt over waarom je niet af valt, zeg dan tegen jezelf: “Ik let niet op wat ik eet, ik hou me niet aan een gezond eetpatroon en ik eet veel ongezonde dingen. Als ik dit niet verander, zal ik nooit kunnen afvallen”.


Wanneer je resistentie begint te tonen tegen je excuses, zul je realisme in je leven brengen. Je zult eindelijk begrijpen dat je een faalverhaal hebt gecreëerd en deze na leeft.


Kijk naar jezelf in de spiegel en zie de realiteit van je omstandigheden onder ogen. Dan ben je op het goede weg en begin je aan een krachtig verhaal te creëren over wat je moet doen om verdere veranderingen in je leven te brengen.


3. Neem actie


Je kunt pas verandering in je leven brengen als je de verantwoordelijkheidslast van je externe wereld naar jezelf verplaatst.


Ben je niet tevreden met je werk, vraag jezelf dan om een oplossing te vinden. Je kunt je baan opzeggen, een andere baan zoeken of de manier hoe je naar je huidige werk kijkt veranderen. Wees eerlijk en realistisch. Zeg je baan niet op als je geen actieplan hebt of een andere baan hebt gevonden tenzij je genoeg spaargeld hebt om een tijdje meer rond te kunnen komen.


Wat je ook doet, je hoeft het niet alleen te doen. Als je alleen thuis blijft zitten vul je jezelf met angstige twijfels en ingewikkeld gedachten. Praat er met anderen over, vraag de mening van mensen van wie je de mening waardeert, maakt een lijst van voor en tegen voor jezelf. Een goede plek om te beginnen zijn de Vuur vrouwencirkels van Limor Smits Coaching

Over de auteur

Limor Smits is een alternatieve psycholoog, schaduwcoach, spirituele mentor, inspirator en motivator.

In haar praktijk biedt ze zowel privé sessies als workshops in groepsverband.


Tevens organiseert ze maandelijks vuurvrouwencirkels en geeft ze diverse inspirerende en motiverende lezingen waarbij ze verhalen uit haar persoonlijke leven deelt en haar eigen ervaringen deelt.

Wil je op de hoogte blijven? 
Limor Smits Coaching gebruikt een Whatsapp groep om nieuwsbrieven en korte updates te sturen. Wil je lid worden van deze groep? Vul hieronder je gegevens of klik HIER om je aan te melden

CONTACT INFORMATIE
 

Limor Smits Coaching

't Goor 1 
7071 PC Ulft

info@limorsmits.com
 

KvK nr. 73617652 
BTW nr. NL002424226B55 

© 2018 Limor Smits Coaching

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn