Wat is schaduw coaching?Heel vaak krijg ik van mensen de vraag: “Wat is schaduw coaching?” of “Wat doe je als een schaduwcoach?” of “Ohh, eng woord, schaduw… klinkt niet best”.

Veel mensen associëren namelijk het woord schaduw en/of schaduw coaching met iets engs, duister, duivels. Om het even heel simpel te houden geef ik als antwoord: “Schaduw coaching brengt naar het licht al je pijnpunten zodat je ze beter kunt bekijken, verzorgen, genezen en helen”.

Je pijnpunten kunnen ontstaan door ervaringen, trauma’s en andere externe gebeurtenissen maar net zo goed kunnen ze ontstaan uit opvoeding, aangeleerde denkpatronen of zelfs blinde vlekken - aspecten in jezelf die je liever niet wilt erkennen.

Ik zal je een voorbeeld geven vanuit mijn eigen leven. Soms kan ik heel bot reageren als iemand iets zegt. Dit gebeurt vaak juist bij de mensen van wie ik het meest hou. Even later heb ik ontzettend veel spijt van en bied ik mijn excuus. Maar waarom reageer ik zo bot?

Deze mensen staan zo dichtbij mij dat ze mijn ziel raken. Het gevoel van verbinding met ze is zo sterk dat het soms beangstigend is. Ik heb moeite met vertrouwen dat ze me nooit (bewust) pijn gaan doen en wanneer we in gesprek bij een heel persoonlijk deel van mezelf komen slaat de angst toe dat als ze te veel gaan zien van mijn ziel, ze het ook kunnen gebruiken later om mij pijn te doen. Dus reageer ik bot waardoor ze zich terugtrekken. Net als een hond die uit angst bijt.

Dit gebeurt nu steeds minder vaak omdat ik deze aspect van mij heb leren kennen. Ik geef het de erkenning dat het verdient als deel van mij maar omdat ik er bewust van ben kan het niet meer (zo snel) de overhand nemen. Natuurlijk had ik veel liever willen geloven dat het aan andere mensen ligt maar ik moet toegeven dat het een schaduw van mij is. Een aspect van mij die ik eerder niet wilde zien.

Zie je, schaduw coaching helpt je om je wonden bloot te leggen. Deze wonden zijn de onbewuste patronen die je jezelf hebt aangeleerd om in het leven te kunnen passen. Als we nu naar het voorbeeld die ik hierboven noemde kijken, stel dat ik als kind niet gehoord werd. Als ik iets van mijn gevoelige kant liet zien ging men mij uitlachen of tegen mij gebruiken op een later moment. Ik heb me uiteindelijk heel anders moeten opstellen en van me af moeten bijten. Als volwassen is mijn aangeleerde gedragspatroon om te “bijten” voordat ik “gebeten” wordt zo ingeworteld dat ik meteen van me afduw iedereen die te dichtbij willen komen.

Als we bewust worden van onze schaduwen kunnen we ze ook ontwapenen en onschadelijker maken. Laten we, voordat we daarop ingaan, eens kijken naar meer concrete voorbeelden van wat de schaduw is.

Wat is jouw schaduw?

De "schaduw" is een psychologische term voor alles wat we niet in onszelf kunnen/of willen zien. Het zijn alle patronen, overtuigingen en conditionering die 'een schaduw werpen' over je leven. Deze schaduwen kunnen ontstaan door een traumatische gebeurtenis, echtscheiding, werk omstandigheden, verlies van een dierbare en zelfs bevalling van een kind.

Waar komt de ‘schaduw’ vandaan?

De Zwitserse psycholoog en oprichter van de analytische psychologie Carl Jung wijdde zijn levenswerk aan de psyche en het nastreven van psychologische heelheid. Zijn theorie was dat elke persoon een energiewezen is die in twee verdeelt kan worden:

  • De “ik” die we aan anderen laten zien - de sociaal acceptabele versie van ons persoonlijkheid

  • De “ik” die bestaat uit alles wat ons als “fout” werd geleerd en door anderen werd gezien. Alles wat door een ander onaanvaardbaar is.

In mijn praktijk neem ik het nog een stap verder en zie ik de schaduwen ook als pijnpunten, trauma’s en littekens die op de ziel zijn getekend. Ook dat zijn aspecten die we liever niet willen confronteren en die we naar ons onderbewustzijn drukken.


Wat is nu echt schaduw coaching?

Schaduw coaching onthult datgene wat je (onbewust) onder de deken probeert te verbergen. Iedere pijn, trauma, negatieve gevoel of ervaring verdwijnt niet maar kan echter ondergedrukt zijn waardoor we de kracht vinden om verder in het leven te gaan. Het probleem is dat vanuit het onderbewustzijn kan het zich manifesteren en op het meest onverwachte moment ineens de kop opsteken, zonder dat onze bewuste geest zich realiseert WAAROM die specifieke situatie of persoon zo'n krachtig effect op ons had.


Met schaduw coaching zetten we een proces in gang om compassie en begrip te brengen in onze eigen worstelingen en pijn. We halen het naar het licht zodat we dit beter kunnen zien. Pas dan kunnen we het proces van genezing, acceptatie en integratie kunnen starten.

Hoe ga ik te werk?

In mijn praktijk heb ik een speciale methode ontwikkeld om door het proces van schaduwwerk te doorlopen. Ik noem het de Nomadische Reis van de Ziel - een reis in je innerlijke koninkrijk.

Iedere reis begint bij de kelder van jouw paleis. Het is je onderbewuste waar alle schaduwen zich verbergen. Tijdens De Nomadische Reis van de Ziel halen we één voor één alle pijnpunten naar de woonkamer en gaan we die verdelen in de verschillende kamers van jouw koninkrijk. Is het een emotionele probleem? Dan gaan we die in de badkamer behandelen. We gebruiken dan de kracht van het water element om je te helpen je gevoelens weer onder controle te krijgen en deze te laten stromen. Moet je meer geaard zijn? Dan gaan we naar buiten, naar de tuin. Daar kan je meer verbinding maken met de aarde. Zit je vaak in je gedachten en wil je ‘uit je hoofd’ komen? Het balkon is een prima plek om meer contact te vinden met je ziel. Ben je er klaar voor om de vuur in je aan te zetten? De open haard in de woonkamer is een mooi startpunt. Samen gaan we door jouw persoonlijke transformatieproces en geven we alle schaduwen heldere, levendige kleuren.

Lees meer over De Nomadische Reis van de Ziel

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om meer inzichten te krijgen in wat schaduw coaching is. Het is een mooie manier om meer inzichten en controle te krijgen over de aspecten in je leven die vanuit je onderbewustzijn belemmeringen en obstakels vormen.


Vond je dit blogartikel interessant? Of heb je nog meer vragen na het lezen van dit artikel? Dan wil ik je uitnodigen om je mening en gedachten in de reacties hieronder te zetten.

Ken je iemand die struggelt met eigen schaduwen? Voel vrij om dit artikel met hem/haar te delen.

Over de auteur

Limor Smits is een alternatieve psycholoog, schaduwcoach, spirituele mentor, inspirator en motivator.


In haar praktijk biedt ze zowel privé sessies als workshops in groepsverband.

Tevens organiseert ze maandelijks vuurvrouwencirkels en geeft ze diverse inspirerende en motiverende lezingen waarbij ze verhalen uit haar persoonlijke leven deelt en haar eigen ervaringen deelt.

43 keer bekeken
Wil je op de hoogte blijven? 
Limor Smits Coaching gebruikt een Whatsapp groep om nieuwsbrieven en korte updates te sturen. Wil je lid worden van deze groep? Vul hieronder je gegevens of klik HIER om je aan te melden

CONTACT INFORMATIE
 

Limor Smits Coaching

't Goor 1 
7071 PC Ulft

info@limorsmits.com
 

KvK nr. 73617652 
BTW nr. NL002424226B55 

© 2018 Limor Smits Coaching

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn