Wie en wat is de vuurvrouw?


De vuurvrouw is mijn eigen benaming voor een medicijnvrouw. Wat is een medicijnvrouw leg ik je verder uit in dit blogartikel. Een medicijnvrouw is een van de meest vergeten en onderdrukte vrouwelijke archetypen in de menselijke geschiedenis. Zij is de wijze vrouw, de ziener, het orakel, de sjamaan, de intuïtieve, de genezer, de seksuele priesteres, de kruidenkenner. Natuur heks, koningin, krijgsvrouw en de waarheidshoudster.

In oude inheemse culturen waren medicijnvrouwen de lokale psychologen, therapeuten, artsen en huwelijksconsulenten. Eén van de belangrijkste taken van de medicijnvrouw was het zorgen voor het welzijn en de emotionele balans van haar stam en in sommige stammen kregen de medicijnvrouwen de verantwoordelijkheid om de schilden van de krijgers te maken, omdat men geloofde dat ze speciale krachten had die die oorlogsschilden extra bescherming voor de eigenaars zouden geven.

Copyright: The Divine Feminine door Meggan Watterson

De medicijnvrouw hield de gaven van energieherstel, genezing, perspectief en bewustzijn vast. Ze zag het verleden en de toekomst door de ogen van mededogen en kijkt diep in de harten van anderen. Haar passie was om te dienen en herstellen van evenwicht en harmonie. Haar gaven van visie en genezing werden geëerd en geïntegreerd in de levens van degenen die zij diende.

Ze bracht wijsheid en nederigheid aan machtige heersers en verzorgde het heilige vrouwelijke door de cycli en vruchtbaarheid van de aarde te eren. Haar vooruitziende sjamanistische visie was eeuwenoude geneeskunde voor de ziel.


Waarom verdween de medicijnvrouw uit het bewustzijn van de mens?

Met de opkomst van de mannelijke energie, die steeds meer plek nam in de wereld, begon het hart van de vrouwelijke macht was vergeten en zelfs vrouwen vergaten zichzelf als krachtig te zien.

Copyright: Angels and Ancestors Oracle door Kyle Gray

Een tijdlang werd de vrouwelijke energie in vele culturen onderdrukt, veroordeeld, gestraft, verdraaid en uiteindelijk vergeten. Door de geschiedenis intensiveerde de gewelddadige onderdrukking van de macht van de vrouwelijke geneeskunde tot een hoogtepunt met het jagen en branden van "heksen" in de grote Europese inquisitie. Talloze vrouwen verloren hun leven en hebben ondraaglijke fysieke en emotionele trauma's doorgemaakt als gevolg van de demonisering van vrouwelijke magische en helende kracht. Hun macht ging ondergronds en de geschenken van de medicijnvrouw werden vernietigd vanuit onze cultuur, onze herinneringen, onze geest en ons hart.


De terugkeer van de medicijnvrouw

Copyright: Isis Oracle door Alana Fairchild

We leven in een wereld die enerzijds gedomineerd wordt door religie en anderzijds door rationaliteit en wetenschap. Geen van deze erkennen de magie, mysterie, intuïtieve aard, helende kracht van de medicijnvrouw.

Toch zijn er miljoenen vrouwen op deze planeet die de herinneringen aan hun buitengewone krachten dragen, evenals de wonden van ontkenning, bestraffing en onderdrukking van hun geboorterecht om een sterke vrouw te zijn.

De medicijnvrouw ligt diep in het hart van veel vrouwelijke leraren, genezers, adviseurs, gidsen, coaches, artsen, plechtigheidshouders, sociale activisten, ondernemers, visionairs en kunstenaars.

Copyright: The Gospel of Aradia Oracle door Stacey Demarco

Deze vrouwen zijn opgeleid en opgevoed in een omgeving die beheerst wordt door mannelijke energie, maar hebben toch ervoor gekozen om verbinding te maken met de kracht van het vrouwelijke in zich.


Het is duidelijk dat de medicijnvrouw is klaar om opnieuw op te duiken in de complexiteit van de moderne wereld.

Het is aan ieder van ons om onze ware motivaties en passies te onderzoeken, om onszelf te herkennen als medicijnvrouw, om onszelf te helen en om erachter te komen hoe onze passie voor het leven ons doel wordt.

In mijn praktijk draag ik de rol van De "sjamaan" (zielgenezer) en werk ik veel met Totem- en Krachtdieren Spirit Animals en Familiars. Ik weet hoe verwarrend en pijnlijk deze reis kan zijn. Het confronteren met al jouw wonden, duiken in alle diepe lagen van je eigen bewust- en onderbewustzijn en een verbinding te maken met alle verborgen vermogens die in je zijn kan vaak erg eenzaam voelen, omdat het tegen alles wat "normaal" wordt beschouwd in de huidige maatschappij. Lees daarom ook mijn belofte aan jou als coach en ontdek hoe ik jou kan helpen.

Over de auteur

Limor Smits is een alternatieve life coach, schaduwcoach, spirituele mentor, inspirator en motivator.

In haar praktijk biedt ze zowel privé sessies als workshops in groepsverband.


Tevens organiseert ze maandelijks vuurvrouwencirkels en geeft ze diverse inspirerende en motiverende lezingen waarbij ze verhalen uit haar persoonlijke leven deelt en haar eigen ervaringen deelt.

21 views0 comments

Recent Posts

See All